Nynke Eekhof studeerde piano aan het Gronings Conservatorium, het huidige Prins Claus conservatorium, bij Maria Stroo en Akke Ferguson. Zij voltooide haar opleiding Uitvoerend Musicus in 1983. Daarna vervolgde zij haar studie aan de Franz Liszt Academie in Boedapest bij Ferenç Rados. Verder nam zij nog lessen bij o.a. de pianiste Marja Bon en de pianist Roberto Szidon.

Zij geeft solorecitals, maar ook kamermuziekconcerten met verschillende musici in diverse bezettingen. Zo verleende zij regelmatig medewerking aan ensembles met leden van het Noord Nederlands Orkest. Met de klarinettist Pierre Lafay vormde zij meer dan 20 jaar een duo. Composities voor klarinet, cello en piano speelde zij vele jaren met het Zemlinsky Trio.

Nynke Eekhof is geboeid door de combinatie van literatuur, met name poëzie, en muziek. Met de zangeres Marian van der Heide bracht de pianiste een liederen/poëzie programma met de in 2003 overleden dichter C.O. Jellema. Een dergelijk programma bracht zij eveneens met de dichter Jean Pierre Rawie en de sopraan Annemarie Kremer. Momenteel voert zij met de zangeres Elizabeth Kooy en de accordeonist Gertie Bruin het programma 'Einder' uit. Tevens vormt zij een vierhandig pianoduo met haar broer Johan Eekhof.

Op de programma’s van haar recitals hebben de componisten Mozart, Beethoven, Schumann, Schubert en Chopin haar voorkeur. De pianiste voegt echter bijna altijd daar een 20ste eeuws facet aan toe. Dit kan b.v. Schönberg, Pijper of Poulenc zijn, maar ook een hedendaagse componist.