Geïnspireerd door Goethe
Zijn schrijven, zijn reizen, zijn roem

twee musici en één acteur


In dit programma brengen de mezzo sopraan Anneloes Volmer en de pianiste Nynke Eekhof liederen die door verschillende componisten op gedichten van Goethe zijn gecomponeerd. Liederen van ondermeer Ludwig van Beethoven, Fanny Hensel en Franz Schubert zoals “Nur wer die Sehnsucht kennt”, “Das Veilchen” en “Suleika”. De acteur Joop Keesmaat vertelt tussen de liederen in over het leven van Goethe: zijn werk, zijn reizen, zijn roem.

Goethe (1749-1832) leidde een bewogen leven. In talloze dingen was hij geïnteresseerd en hij beschikte over grote talenten. Hij reisde veel en had een turbulent liefdesleven, waarin hij vele damesharten brak….. Een van zijn grootste hartstochten was de natuur, waarover hij wetenschappelijk publiceerde.
Als schrijver had Goethe groot succes met de roman “Die Leiden des jungen Werther”, de geschiedenis van een tragische liefde en met zijn toneelstuk “Faust”. Vanaf zijn kinderjaren tot in de laatste maanden van zijn leven schreef Goethe gedichten. Tal van componisten hebben zich laten inspireren door zijn gedichten en deze als teksten voor hun liederen gebruikt.